keskiviikko 4. maaliskuuta 2020

When you think positive, you see positive!

Nyt kun koira on ollut saikulla jo toista kuukautta on ollut aikaa kokeilla kaikkea mikä ei niin suoraan liity minkään lajin harrastamiseen. Törmäsin eräässä kirjassa (Ramirez, 2017) mielenkiintoiseen pentu peliin, jossa pentua opetetaan olemaan  aktiivinen ohjaajalle.

Peli alkaa siitä että valmistelet 60-70 vahvistetta (ruuan palaa) taskuun ja sen jälkeen laitat ajastimeen 10 minuuttia. Otat koiran mukaan ja alat vahvistamaan kaikkea sinun suuntaan kohdistuvaa aktiivisuutta (voi alkuun olla vain askel ohjaajan suuntaan). Namit tulisi olla taskussa ja ottaa ja  heittää koiralle maahan yksi kerrallaan. Älä siis mene taskulle ennen kuin olet antanut palkkamerkin (klikkeri tai muu esim. suullinen äänimerkki).  Peli jatkuu niin kauan kuin sinulla on namit tai kellon aika loppu. Tavoitteena tietenkin saada ne namit loppumaan ennen kellon kilahdusta ja sitten vain yleistämään peliä eri paikkoihin ja häiriöihin.

Kokeilin tätä siis jo melkein neljävuotiaalla toipilaalla. Ja kyllä, keskimäärin 10 sekunnin vahvistetiheyteen sai oikeasti alkuun laskea kriteetin todella alas, siis siihen ohjaajaan kohdistuvaan askeleeseen (+ tosi haasteellisessa paikassa hieman huijasin ja otin taskusta käteen useamman namin kerralla).

No mitä tästä on ollut hyötyä? 1. Toipilas koira on saanut aivoille hieman toimintaa :) 2. Saatiin ainakin uudelle treenikentälle aika kiva vire alkuun 3. Oman ajattelun muutos! Tämä viimeinen on se mitä nostaisin ihan ykköseksi. Viikon treenin jälkeen huomasin että kun "jouduin" pelin kautta etsimään niitä positiivisia, vahvistettavia asioita niin oma ajattelukin muuttui paljon positiivisempaan suuntaan. En miettinyt että mitä jos se nyt ei katsokaan tai istu tarpeeksi nopeasti, vaan keskityin vain siihen että löydän jotain hyvää jonka voin palkita, koska koko ajan oli mielessä että kello tikittää ja palkat PITÄÄ saada loppumaan ennen kuin kello soi pelin loppumisen merkiksi. Alkuun peli olikin ohi jo alle 7 minuutin kohdalla ja viimeisillä kerroilla pystyin jo sisällyttämään vahvisteiden väliin seuraamispätkiä yms. eli nostamaan kriteeriä aika paljonkin siitä mistä lähdettiin alunperin liikkeelle. Myöskin se tuli huomattua pelin aikana että 10 minuuttia kuluu yllättävän nopeasti ja 70 namia on aika paljon ruokaa :D

Suosittelen kokeilemaan #70vahvistetta10minuutissa #10sekunninvahvistetiheys
(Ramirez, Ken. 2017. Better together The Collected Wisdom of Modern Dog Trainers.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti